Iedereen eet zo nu en dan wel eens tijdens het winterseizoen een overheerlijk stamppot gerecht. Je kunt voor onze traditioneel Hollandse stamppotten gaan, of er juist een wat meer exotische twist aan geven. Wie inspiratie mist moet zeker hier eens kijken voor een overzicht van bijzondere stamppot recepten.
Aardappels bewaren
Bewaar aardappels bij voorkeur in een gevlochten (pitrieten) mand, bedekt aan de onderzijde met oude kranten en bewaar ze koel en donker. Door de aardappels niet in de plastic verpakking te bewaren, of in een plastic bak, zullen ze minder snel vochtig raken (het vocht kan vervliegen) en dus minder snel rotten. Doordat zij in het donker liggen zullen ze minder snel uitschieters/ wortels ontwikkelen.
Welke aardappels gebruik je voor stamppot?
Voor het maken van stamppotten gebruik je kruimige aardappels. Vastkokende aardappels zijn moeilijker te stampen en mengen zich niet goed met de andere ingrediënten.
Om tot een zo goed mogelijk resultaat te komen is lang niet iedere kruimige aardappel even smakelijk. Sommige zijn zelfs vrijwel smaakloos. Wij gebruiken vaak kruimige aardappels van CêlaVíta (voorverpakt en voorgekookt), of biologische kruimige aardappels – die absoluut een goed resultaat geven.
Hoe maak je de stamppot smeuïg?
Stamp de aardappels met een echte aardappel stamper. Kook ondertussen een kopje volle melk en voeg (minimaal) een eetlepel roomboter toe. Zodra de melk met roomboter goed heet is (hoeft niet te koken) voeg je dit toe aan de gestampte aardappels. Voeg nu ook de gebruikte groenten toe en meng het geheel goed met elkaar.
Stamppot op smaak maken
Afhankelijk van je eigen voorkeur kun je met diverse ingrediënten de stamppot heerlijk op smaak maken. Erg lekker is het gebruik bijvoorbeeld van tuinkruiden strooibouillon, of enkele toefjes Maggi met wat snufjes Aromat. Om de echt ‘oud Hollandse smaak’ te krijgen aan een stamppot mag wat nootmuskaat niet ontbreken. Nootmuskaat hoort bij stamppot rauwe andijvie en boerenkool.
Spekjes uitbakken en toevoegen
Voor de meeste mensen is een stamppot niet af zonder de toevoeging van uitgebakken spekjes. Zeker wat betreft de stamppot rauwe andijvie en boerenkool. Koop gewoon een bakje spekjes, bak ze goed uit totdat ze knapperig zijn en roer het geheel door de stamppot. De zoute, kenmerkend specifieke smaak van uitgebakken spekjes maken het gerecht echt af.